Piatra vulcanica, bazalt, pentru gatit, 20x20cm
Piatra vulcanica, bazalt, pentru gatit, 20x20cm
Bazaltul este o roca magmatica cunoscuta si sub denumirea de roca vulcanica bazica. Roca din bazalt este formata dintr-un amestec de silicati de fier si magneziu, cu diferite minerale bogate in calciu. Roca din bazalt se diferentiaza de celelalte tipuri de piatra naturala prin culoarea inchisa Calitatile pietrei naturale sunt cele care o recomanda de la sine pentru utilizarea in bucatarie: rezistenta termica, transfer termic uniform, aspect placut, intretinere usora, ignifuga, antimicrobiana, costuri accesibileAceste blaturi se folosesc pe post de plita, pentru ca scot mult mai putin fum, iar caldura ramane constanta si uniforma mai mult timp decat in cazul metalului. Deci carnea se va gati mult mai bine, nu va iesi uscata, isi va pastra aroma si fragezimea. Plitele din piatra naturala se folosesc pentru mese delicate si elegante, care se servesc in interior sau pe terase, spre deosebire de gratare (tot din piatra naturala!), care sunt destinate unui alt gen de mese si petreceri. Insa in ambele cazuri, piatra naturala este cea care pastreaza cel mai bine savoarea preparatelor. Forma patrata cu latura de 20cmEste slefuita doar pe suprafata de gatireGrosimea este de 1.8cmEste o piatra rezistenta, pentru gatit carne, peste, fructe de mare, legumeGreutatea este de 2.2 kg Mod de utilizare: 1) inainte de prima utilizare: se spala bine cu apa pentru a inlatura eventuala murdarie adunata in urma transportului. Se lasa la uscat. Se pune piatra in cuptor si acesta se incalzeste la 200 de grade timp de o jumatate de ora. Nu se pune in cuptorul deja incalzit pentru ca in timp va crapa. Se scoate piatra cu ajutorul unei manusi antitermice si se unge cu ulei de masline pe ambele parti. Se poate folosi si ulei de floarea soarelui, dar acesta scoate putin mai mult fum. Se pune piatra in cuptor la aceeasi temperatura, pentru inca 30min, poate si mai mult. Toate aceste operatiuni sunt necesare pentru o cat mai buna igienizare a pietrei. Dupa prima utilizare, o simpla spalare cu apa este de ajuns. Se foloseste doar o parte a blatului. 2) folosirea la gatit: blatul se tine 1-2 ore in cuptorul incalzit la 240-260 de grade (se porneste aragazul dupa introducerea blatului si se mareste puterea progresiv). Acesta se mai poate incalzi, cu ajutorul unui suport metalic, pe flacara de la aragaz sau pe carbuni, la gratar. Dupa aceea blatul se scoate si se poate transporta in locul unde urmeaza a se prepara carnea, fructele de mare sau legumele. Important! A nu se gati carne congelata pe aceste blaturi-plite. Mare atentie la manevrare cand blaturile sunt luate de pe foc sau scoase din cuptor. A nu se atinge piatra o ora dupa ce este luata de pe foc. Nu trebuie pusa in apa cat este fierbinte. Daca o puneti in apa, in afara de aburii care va pot rani, exista riscul ca piatra sa crape dupa o vreme, in urma trecerii bruste de la cald la rece. Atentie la locul in care puneti piatra fierbinte: suprafata respectiva trebuie sa reziste la temperaturi inalte, deci recomandabile sunt fierul sau lemnul. Continut pachet:1 x piatra 20x20x1,8cmNu este inclus in pachet nici un fel de suport metalic sau de lemn.